perjantai 10. huhtikuuta 2009

Se kuuluisa elämän ja kuoleman ottelu

Game seven: Porin Ässät–Vaasan Sport.

Kaikkien aikojen peli. The Game. Tästä pelistä ja tästä sarjasta tullaan puhumaan vielä vuosia – eikä ihme: Suomen kuuluisimmat kiekkokoutsit Alpo Suhonen ja Juhani Tamminen, Pohjanmaan lätkäbuumi ja kaikkien aikojen patafiasko ovat pääsiäismämmin ainekset, jotka ovat tehneet liigakarsinnasta tämän kevään kiinnostavimman playoff-sarjan Suomessa.

Kiinnostavamman kuin kevään liigafinaalin JYP-Kärpät.

SM-liigafinaalit tuskin saavat Nelosen katsoennätyksiä rikki, mutta Urheilukanavan lauantaisessa liigakarsinnan seitsemännessä ottelussa kaikki vanhat katsojaennätykset vaipuvat unholaan.

Silloin koko Satakunnan ulkopuolinen Suomi toivoo Ässien tippuvan liigasta ja Sportin nousevan liigaan. Siinä ei ole mitään ihmeellistä: kun Daavid ja Goljat kohtaavat, suurin osa on Daavidin puolella.

Ottelun panoksista tuskin tarvitsee enää tässä vaiheessa puhua yhtään mitään. Kun ottelusarjan toiselle joukkueelle koittaa lauantai-iltana SM-liigaylösnousemus ja toinen joutuu ainakin vuoden mittaiseen Mestis-kadotukseen, ei tarvitse ihmetellä, miksi Ape ja Tami pyörivät ja hyörivät vaihtoaitiossa kuin pääsiäistrullit ulko-ovilla lankalauantaina.

Ratkaisevassa liigakarsinnassa kohtaavat kaksi hyvin erilaista joukkuetta. Ässille kevät on ollut yhtä suurta kidutusta, kun joukkuetta, organisaatiota ja pelaajia on haukuttu päivästä ja viikosta toiseen. Sport on puolestaan pelannut koko seurahistoriansa upeinta kiekkoa. Vielä Mestiksen runkosarjassa vaasalaisten momentum oli kadoksissa, mutta kun tosipelit Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla alkoivat, alkoi myös Sportin peli luistaa Kuparisaaressa. Siitä lähtien pohjalaisseura on pelannut hurmiossa, jota tuskin kukaan kiekkobuumin ulkopuolella olisi uskonut todeksi ennen tätä kevättä.

Näissä lähtökohdissa, ottelusarjan ollessa tasan 3–3, kummallakaan joukkueella ei ole kuin hävittävää. Sportille ainoa mahdollinen tavoite on liiga. Vuoden 2006 SM-finalistille Porin Ässille Mestikseen tippuminen olisi pahin isku vasten kasvoja.

Ottelun alku ja Sport ovat huomisen draaman tärkeimmät avainsanat. Jos Sport rymisee samalla voimalla, samalla draivilla kuin tiistaiseen otteluun, ei ole epäilyksen häivääkään siitä, kummalle avaimet liigaan aukeavat. Mikäli Ässät saa kasattua itsensä kauden viimeiseen otteluun ja mikäli Sport ei ole hereillä heti kiekon tippuessa jäähän, ovat Alpo Suhosen suojatit entistä lähempänä SM-liigassa pysymistä.

Täysin eri asia on kuitenkin se, pystyykö Ässät siihen.

Pataryhmä on yllättänyt tällä kaudella niin monta kertaa – eikä läheskään aina positiivisesti – , ettei enää mikään olisi yllätys. Ei edes se, että Sport ratkaisisi ratkaisevan karsinnan heti avauserässä – suurinumeroisestikin.

Isomäellä kun tuntuu kaikki olevan tällä kaudella mahdollista.

Jos jotain pitäisi ottelusta lähteä veikkaamaan, niin varmaa on ainoastaan se, että koko kiekkoileva Suomi pysähtyy televisiovastaanottimien äärelle huomenna kello 17:00, kun kiekko Isomäen jäähallissa tippuu jäähän.

Ja se, että koko Pohjanmaa on tällä hetkellä sellaisen kiekkobuumin vallassa, että kävi huomisessa ottelussa miten tahansa, on pohjalainen kiekkouho saatu herätettyä svääreihin, joka tietää liigapaikkaa.

Ennemmin tai myöhemmin.

Ei kommentteja: