sunnuntai 25. tammikuuta 2009

Puheista tekoihin?

Todennäköisesti meillä kaikilla, niin sinulla kuin minullakin, on mielipide Juhani Tammisesta, 58-vuotiaasta jääkiekon sekatyömiehestä, joka on luonut uransa tiedotusvälineiden kautta niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin.

Toisten mielestä Tami on äärimmäisen kunniakas kiekkovaikuttaja ja -valmentaja, jonka kiekkouran kruunaavat lukuisat esiintymiset YLE-urheilun kisastudioiden kommentaattorina; toisten mielestä Tami on jääkiekkovalmentaja, jonka juna meni jo – ja ainoastaan brändi jäi. Yhtä kaikki, Tamminen on yksi Suomi-lätkän puhutuimmista kiekkomiehistä.

Vaikka kotimaan omasta Aurinkokuninkaasta olisi mitä mieltä tahansa, kaikki Tammisen mielipiteet vaikuttavat syvästi alitajuntaan, vaikka niin ei välttämättä aina haluaisi.

Tältä viikolta löytyy hyvä esimerkki miehen puhelahjoista, kun hän oli pitämässä Pohjalainen Kiekkokoulu -nimistä ”rekrytointitapahtumaa” kauhavalaisille kiekkojunioreille. Tapahtumassa oli 151 junioria ja meininkiä riitti. Tärkeintä oli kuitenkin Tammisen läsnäolo: herran luennon jälkeen uskoin jo noin vuorokauden, että Vaasan Sport on ensi syksynä liigaseura – ennen kaikkea menestyvä sellainen.

Tammisen puheet veljistä, momentumeista, neljien nousujuhlien huumasta, Pohjanmaan SM-haaveista saivat kaikki läsnäolijat uskomaan Sportin nousuhaaveisiin.Mutta usko oli ainakin minulla lyhytnäköinen, sillä totuus on kuitenkin valitettavasti se, ettei seurasta nimeltä Vaasan Sport tule menestyvää liigaorganisaatiota lähiaikoina.

Se on fakta.

Kaikki muu on periaatteessa kunnossa paitsi pelaajamateriaali. Esimerkiksi sen edustusjoukkueessa kiekkoilee tällä kaudella vain 6 (!) vaasalaislähtöistä miestä. Kun vain yksi juniorijoukkuekin pelaa SM-tasolla, voi hyvällä omallatunnolla esittää kysymyksen: Millä lihaksilla Sport luulee hyppäävänsä sarjatason ylöspäin mitään sanomattomalla junioritoiminnalla, ilman oman kaupungin pelaajia?

Ei millään, sillä vaasalaisten punttitreeni on vielä pahasti vaiheessa, eikä rehellisesti sanottuna mikään muukaan vakuuta. Sport on ollut pari kertaa kymmenen vuoden aikana lähellä vararikkoa suurten velkojensa vuoksi, ja voisi kyynisesti kysyä, miten ihmeessä talous pysyisi kunnossa SM-liigassakaan, kun Mestiskin kiristää jo köyttä melkoisen paljon?

Aivan toinen tarina onkin sitten pohjalaisuus. Tamminen on yrittänyt luoda Pohjanmaalle Kärpät-ilmiötä, joukkuetta, joka olisi koko alueen oma juttu; tunneside, joka vetoaa niin isään kuin poikaankin.

Vaasassa ja lähialueilla nän onkin, mutta ei Etelä-Pohjanmaalla.

Jos Sport pelaisi SM-liigassa, voisivat myös eteläpohjalaiset innostua Pohjanmaan omasta seurasta, mutta kun koko seura on vielä pahasti vaiheessa eli Mestiksessä, ei voida puhua Pohjanmaan yhteisestä joukkueesta, sillä ruotsinkielinen Pohjanmaa eli Vaasa on henkisesti yhtä kaukana Etelä-Pohjanmaan ydinalueesta kuin Suomi on Ruotsista.

Sille tosiasialle Tammisen brändi ja puhelahjatkin jäävät kakkoseksi!

Ei kommentteja: